Connect with us

Sosbud

Karinding Asih Kalamanda jeung Sekarwati


karinding

Aya nu nyebut karinding téh harpa baham.

WADITRA Karinding singhoréng gumelar alatan cinta. Cenah jaman baheula, aya hiji pamuda. Kalamanda ngaranna. Manéhna kapincut ku wanoja turunan ménak, Raden Sekarwati.

Apan baheula mah nu ngaranna rumaja putri teh teu bebas kawas kiwari. Komo deui nincak ka ménak. Ku kolotna baris dipingit. Hésé pisan rék ka luar imah téh.

Kalamanda guligah. Geus lila manehna neundeun haté kadua leutik ka Sekarwati. Antukna kapikiran, nyieun hiji pakakas sangkan manéhna bisa nembrakkeun eusi haténa. Tina kawung, Kalamanda nyieun waditra, nu nepi ka kiwari disebut karinding téa.

Sorana halimpu. Nepi ka Sekarwati ogé léah haténa. Antukna apan kacaritakeun Kalamanda jeung Radén Sekarwati téh jatukrami. Cenah mah, Kalamanda méré ngaran kana éta waditra téh alatan kataji ku sato sawah, kakarindingan. Sekarwati ogé resepeun pisan kana éta sato téh. Najan, éta sato téh kiwari mah geus ka mana boa.

sumber foto:  traditionalmusicinstrument.blogspot.com


Sosbud

  • Sosbud

    BBM Ampuh

    PENGARUH naiknya harga bakar minyak (BBM) ternyata ampuh. Mengatrol harga-harga komoditas lain. Tetapi tidak bila harga...

  • Sosbud

    Sekadar Hari Antikorupsi

    HARI Antikorupsi Dunia, Selasa (9/12/2014), jadi momentum refleksi semua pihak. Pergerakan Mahasiswa Islam Indonesia (PMII) Kota...

  • Sosbud

    Media Sunda Lawas ti Tasikmalaya

    KABEUNGHARAN inteléktual urang Tasikmalaya, di antarana ngaréngkol dina ngokolakeun média. Lian ti koran Sipatahoenan anu gumelar...

  • Sosbud

    Bupati jeung Puisi

    GEDONG Kasenian Tasikmalaya (GKT) diadegkeun taun 1998 kalawan istiméwa. Minangka pangbagéa pamaréntah pikeun para seniman. Sanajan...

  • Sosbud

    Wan Orlet: Soal Becak

    WAWAN Rudiat atau lebih dikenal dengan Wan Orlet, hatinya tak sekeras dunianya. Sehari-hari bergelut dengan dunia...

  • Sosbud

    Tradisi "Enam" Penyair Tasikmalaya

    BERGELUT dengan kata, tidak lantas membuat seseorang dinobatkan menjadi pu­jangga. Setiap saat orang menggunakan bahasa untuk...

Ke Atas
%d blogger menyukai ini: